12 Kasım 2015 Perşembe

Arabica ve Robusta Nedir?

arabica2Bugun harika bir pazar sabahı ,kış gelmeden güneşi  gördüğümüz son sabah belkide.French presste   kahvemi yaptım tatlı tatlı yudumluyorum kokusu ,kıvamı ve aroması enfes çünkü Lavazza dünyanın en iyi kahvesi (reklam da yaptık tamamız :)) .
Genelde hepimizin kahve alırken karşılaştığı  bir durumdan bahsedelim bugun Arabica ve Robusta Nedir? hakkında  konuşalım . Temelde  ikisi de  kahve çekirdeği ;dünyada  ekimi  yapılan  en ekonomik , ticari değeri olan ilk iki  çekirdek bu  iki arkadaş .Bazı temel farkları var kahve tadını ve lezzetini etkileyen bunlardan bahsedicez ve bu ikisini yanyana gördüğümüzde kırk yıllık barista gibi tanımayı  öğreneceğiz. :)
Arabika ( Coffea Arabica ): Bu Arabica arkadaş kahve çekirdeklerinin piri, sultanı, aroma bombası  harika bişey yani.Kafein miktarı az olmakla birlikte asitli bir yapı arz eder .İnce uzun bir yapıları vardır gövdeli bir kahve değildir.Burda gövde kavramı kahvenin bozamsı kıvamı diyebiliriz yani ne kadar bozamsı younluğu varsa o kadar gövdeli diyebiliriz.Arabica’nın atası Etiyopya’da keşfedilen ilk kahve bitkisine kadar  uzanır.  Daha çok yüksekliği 800-2000 metre arası olan yüksek dağ platolarını ve volkanik arazileri sever .Yağmurlu dönemlerin ardından çiçeklenir  ortalama 5 kg yaş meyvenin 1kg kadarı  kahve  çekirdeğidir. Şaşıracaksınız belki  ama o 1 kg lik paketler bir ağacın 1 yıllık mahsuludur. 
Yetiştirmesi biraz zordur çünkü yapı itibariyle hastalıklara ve  ısı değişimlerine çok duyarlıdır.Bu yüzden pahalıdır diyebiliriz.Bununla birlikte dünya kahve üretiminin %70-75 i Arabicadır. Genellikle Ortadoğu ,Afrika,Hindistan ve Brezilya  coğarafyalarında yetişir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder