12 Kasım 2015 Perşembe

Dünyanın Kahve Bölgeleri

Pek çoğumuz her sabah güne bir fincan kahve ile başlıyoruz bazan bir espresso bazan de filtre kahve  ama hiç merak ettik mi bu içtiğimiz kahve nerede  yetişiyor nedereden geliyor fincanımıza kadar. Dünyanın Kahve Bölgeleri neresi biraz bundan bahsedelim sonra ki yazılarımızda bu bölge kahvelerinin sınıflandırmasını da ayrıca konuşmak gerekir.
Bölge olarak Yengeç dönencesi ile Oğlak dönencesi arasında kalan bölge tropikal kuşak  bir diğer adıyla kahve kuşağı da  diyebiliriz. Kahve iklim olarak özel koşullar istediği için bu bölgede yetiştirilir ve tüm dünyaya ihrac edilir.
kahve-yetisen-bolgeler
Sizin de görebileceğiniz üzere haritada kahve üretimi yapılan bölgeler 3e ayrılmıştır;
  • Güneydoğu Asya bölgesi
  • Afrika ve Ortadoğu bölgesi
  • Orta ve Güney Amerika bölgesi
Bu bölgeler kahve yetiştiriciliği için ideal iklim ve toprak koşullarına sahip bölgelerdir.Dikkat edileceği üzere bölge olarak ta tropikal kuşakta yer alan coğrafyalar ve ülkelerdir.Bu demek değildir ki bu bölgelerin dışında hiç bir yerde kahve yetişmez. Yetişim ama membağı bu bölgelerdir. Gerçi ülkemizde dahi kahve yetiştiriciliğinin denendiği bölgeler mevcut mikro iklimi uygun olan bölgeler  özellikle Mersin ve Anamur bölgelerinde deneme dikimlerinden iyi sonuç alınmıştır.
Kahve bitkisi yetiştiği bölgenin koşullarına toprak yapısına birlikte yetiştiği bitkilere kadar farklı değişkenlerden çekirdeğin aroması değişkenlik gösterir. Yanardağı eteklerinde yetişiyorsa kahvede kül kökusu algılanır , muz ağaçlarının yetiştiği bir bölgede yetişiyor ise daha fazla aromatik özellikleri ortaya çıkmakta .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder