12 Kasım 2015 Perşembe

Instant yada Granül kahve nedir ?

instant-granul-kahve-nescafeInstant kahveyle ilgili bişeyler yazayım istiyorum , üniversitede öğrenciyken hiç içmediysem bir 40lık konteyner içmişimdir. Nescafe çok paralar kazandı benden ancak  bugünlerde durum biraz farklı :)  Öncelikle kahve bir kültür , kültürünüz arttıkçainstant yada granül kahveyle başlanan yolculuk mutlaka çekirdek kahveyle son buluyor.
Zira bir defa kahve çekirdeğini öğütüp yapılan kahvelere transfer oldunuz mu , zinhar mümkün değil instant yada granül kahve içesiniz..
Gelelim Instant yada Granül kahve nedir ? ilk defa 1906 yılında japon bilimadamı Satori Kato tarafından Chicago’ bulunmakla birlikte , esas patlamasını , İngiliz kimyager George Constant Washington ile gerçekleştirmiş. Washington laboratuarda  deneylerle falan ticari ürün olarak ilk kez “Red E Coffee” markasıyla  pazarlamaya başlamış instant kahveyi .Tabi Nescafe’de durumun farkında ticari potansiyeli fark edip instant kahveyi  farklı metotlarla üretmek için çalışmaya başlıyor.
1938 yılında Nescafe dondurarak kurutma yöntemini kullanarak ilk defa Nescafe markasıyla instant kahveyi piyasaya çıkarmış.Hemde ne çıkarmış  sanki Türkiye bu anı  bekliyormuş gibi :)  Peçeteye selpak, çocuk bezine ultra prima diyen milletim  instant kahveyi de  Nescafe diye bilir ve  ister . :)
Teknik olarak instant kahve suyunu kaybetmiş kahve diyebiliriz çünkü üretimi sırasında kimyasal işlemlere tabi tutulmuyor . Instant kahveyi yapmak için genelde 2 yöntem var dondurup kurutma işlemi yada spreyleyerek kurutma işlemi.
Dondurma işlemi : Kahvenin doğal olarak bekletilip suyunu kaybetmesi sağlanıyor.Suyunu kaybeden kahve -40 dereceye kadar donduruluyor.Dondurma işlemiyle birlikte içinde kalan çok az miktardaki su da hızlı bir çekilde kristalize oluyor ve buharlaşıyor  sonuç : granül yada instant kahve :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder