12 Kasım 2015 Perşembe

Kahve Terimleri Sözlüğü

Selam  , bu yazımızda  kahve terimleri hakkında bilgi verelim istedik. Kahvenin bir kültür olduğunu söyleyip , bu kültürün lugatını ve  terimlerini bilmemek olmaz . İşte Kahve Terimleri Sözlüğü de size bu kültüre hızlı bir giriş imkanı sunacak. Hem girdiğiniz ortamlarda da  farklılık yaratırsınız felan ..
Acılık (Bitterness)
Acılık deyince aklıma bitter çikolata geliyor, kahveyle de iyi gider tabiki. Kahvenin  acılık özelliği kahveden  beklenen bir özellik ancak  fazla olması durumunda kahvenin kalitesini ve  hoşluğunu azaltan bir durum .Teknik olarak kahvenin fazla ıslatılmasıyla oluşan ve yetersiz fırınlama sürecinin sonunda damakta acılık şeklinde ortaya çıkmakta .
Alexandrino
Yoğun bir kahve içimi hoş , espressonun üzerine yoğunlaştırılmış süt eklenmesiyle yapılıyor.
Affogato
Jöle üzerinde, genellikle vanilyalı olur servis edilen espresso .
Angtron
Bir makinen adı bu yaptığı iş ise kavurma işleminden sonra kahve çekirdeklerini renklerine göre ayırmak .
Arabica
Evet tabiki burada Arabicadan bahsetmemek olmaz.Gerçi Blogda Arabica ve Robusta hakkında detaylı bir yazı var ama olsun . Kahve ağacı ailesinin en değerli çekirdeği Arabica dır . Kafein miktarı Robusta’nın yarısı kadar .Bununla birlikte aroması hoştur ve dünyadaki toplam kahvenin %70 kadarı Arabicadır..
Aroma
Kahve içimi sırasında alınan lezzete göre farklı aromalardan  bahsedebiliriz , aroma belki de  kahvenin damakta ve  akılda kalan en belirgin özelliği , mesela ;çikolatmsı , meyvemsi , ekşimsi  gibi ..
Asidite
Kahve fırınlanırken tad veren içerikleri açığa çıkar , ne kadar çok fırınlarsanız asiditesi o kadar azalır .Bizim damak zevkimize uyan 12-13 dk kadar fırınlamadır.
Bouquet
Kalıcı lezzet buketi , çiçek sepeti gibi …  daha çok koku aroma ve kalıcı lezzetlerin bıraktığı içim sonrası izlenim .
Barista
Barista barmenin kafe yada restorant  versiyonu . Kahve  ve  gurubu hazırlayan makineleri kullanan kişi.
Cafe Americano
Espressonun  üzerine sıcak su eklenmesiyle yapılan kahve .Şimdi bu kahveyi çok önceleri çekirdeği farklı o yüzden Americano  deniyo gibi  bi  algı vardı bend e ünide  öğrenciyken, tabiki  yanılmışım , dünya savaşı sırasında Italyaya gelen  amerikan askerlerini  espresso kesmeyince  üzerine  hep  su  ister olmuşlar, italyanlarda amerikalılara verilen bu kahveye Americano  demişler, olay bundan ibaret .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder